Despina Vestea – Predictibilitatea doctrinelor

In general incercam sa intelegem  societatea ,mediul politic,cultural  si juridic  in care traim si sa le incadram intr-o  logica acceptabila  pentru noi , astfel incat  evolutia  lor  in timp  sa fie cat mai  predictibila  ca sa nu fim luati prin surprindere de ceea ce se intampla .Dorinta si tendinta catre stabilitate este o trasatura umana cat se poate de  comuna .

La sfarsitul lui 2004 si in cei doi ani care au urmat  am  crezut ca in sfarsit , dupa alegerea unei  coalitii de dreapta si dupa  intrarea in NATO si UE  lucrurile se vor schimba in Romania .

Am asistat insa  la o reala drama in care un partid declarat de dreapta ( PNL) a luat  masuri de stanga  crescand  aparatul bugetar la un nivel  inimaginabil,confruntandu-ne  cu socul caderii din euforia victoriei  in  prapastia  deznadejdii.

Am asistat de  fapt la  inceputurile implementarii unei alte  fatete a socialismului  o  varianta noua , reinventata  de care a fost lipit  cuvantul “liberalism” , cu  un  nou look  si care se numea   “corporatismul  colectivist”.

Am inteles ca stanga  este versatila,ca  are capacitatea de a ademeni oamenii creduli si superficiali . Atunci  am avut primul soc in care  ni s-a demonstrat  intr-un  mod real, palpabil ca un partid poate promite ceva si face altceva .

Datorita  acestei dramatizari a  vietii  politice din Romania eu personal am  fost nevoita  sa incep sa ma documentez si sa citesc mai mult  ca sa inteleg  politica la un nivel logic pe care sa-l pot accepta ca sa merg inainte .

Concluzia este ca  politica este un factor fundamental  care  ne determina vietile si ca  oricat de bogata ar fi o tara, daca nu este guvernata cu institutii care sa garanteze spiritul libertatii individuale ,astfel incat   fiecare membru al colectivitatii sa dea ceea ce  este mai bun in el, ajunge saraca si vlaguita.

Spre surprinderea mea insa am aflat si alte  pareri .Astfel :

Pe dl Sever  Voinescu   l-am auzit spunand  de cateva ori in cadrul  conferintelor de la  ISP  ca politica nu trebuie sa intereseze pe toata lumea, ca  nu toti cetatenii  trebuie sa fie implicati in politica si ca nu trebuie sa insistam in acest sens.

Alt exemplu:

Dl Catalin Avramescu a sustinut o conferitna la ISP in aceasta saptamana in care a prezentat o mica istorie a aparitiei  partidelelor si  a programele lor . Am aflat cum erau adusi oamenii la vot in secolul al XVII (ademeniti  mai ales cu alcool si promisiuni materiale) si cate ceva din evolutia istorica a partidelor si  a mandatului pe care-l primeste un parlamentar  de la alegatorii sai.

Am inteles  ca in Romania de azi , datorita unei slabe culturi politice , alegatorii dintr-un colegiu isi  voteaza reprezentantul   imaginandu-si ca acesta le va rezolva  problemele locale ( apa,canal,spital, etc).In realitate ,acesta  dupa ce ajunge  in Parlament este   raspunzator pentru  interesele intregii  natiuni  putand sa actioneze  cateodata chiar impotriva  intereselor celor care l-au ales in colegiu.

S-a facut astfel  legatura cu  parlamentarii independenti  de la noi care se desprind in aceste zile din diferite partide  dandu-se de inteles ca actiunea lor este justificata de interesele   nationale .

Probabil ca asa este, nu se poate nega  dar nu stim ce garanteaza ca acestia vor actiona intotdeauna in directia binelui comun al natiunii.Daca  actioneaza la un moment dat in asa fel incat  ne imping intr-o directie care poate nu este pentru toti cea corecta ? Ce ne facem? Care este doctrina dupa care se ghideaza independentii  astfel incat noi sa intelegem pozitia acestora? Este politica independentilor predictibila pentru alegatori?

S-a aratat ca in Romania, in acest moment sunt aproximativ 2 milioane de membrii de partid( ai tuturor partidelor) deci cca 11% din populatia cu drept de vot ,ca numai 1% ar fi membri activi si ca  sistemul politic este condus  numai de cativa  politicieni.Corect, dar acestia sunt alesi  de noi  pe baza unor doctrine si a unor programe .

Dl Catalin Avramescu  crede ca partidele nu sunt necesare sau sunt pe cale de  disolutie.

Nu am inteles insa cum pot fi  alesi parlamentarii independenti. Vine fiecare cu un program al sau si convinge alegatorii sa-l voteze?

Partidele sau independentii  trebuie sa  explice foarte clar ce linie politica  urmeaza ,astfel incat  doctrina lor sa fie predictibila si sa ne permita stabilitatea  vietii noastre si a familiilor noastre .

Noi, votantii am inceput sa intelegem ca alegand pe cineva  care sa ne conduca  ne hotaram in acest fel propriul  viitor. Daca nu facem acest lucru in cunostinta de cauza , atunci de ce mai avem drept de vot?

Oare exista o doctrina  care sa  prevada raspunderea celor alesi  sau posibilitatea revocarii lor in timpul mandatului avand ca motiv  devierea de la  linia  politica declarata inainte de alegeri?

Este oare o utopie sa ne gandim la asa ceva?

One thought on “Despina Vestea – Predictibilitatea doctrinelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>