Category Archives: Despina Vestea

Despina Vestea : Paste Fericit !

Zilele acestea am intalnit sau reintalnit oameni de tipul celor cu care intram in contact mai ales la inceputul in anii 90, cam pana prin anii 2000.

Sunt romani obisnuiti care nici nu se gandesc sa emigreze fiind foarte legati de famiile lor.

Sunt oameni simpli de dreapta ,care nu asteapta ajutor de la stat , nu se plang niciodata ci cauta si incearca mereu diferite variante de a produce ceva util si profitabil de pe urma caruia sa poata trai decent .Care stiu ca in 99% din cazurile in care incepi o afacere noua nu poti obtine imediat un profit urias,care au rabdare, tenacitate si putere de sacrificiu pentru a-si crea muncind o baza serioasa a viitorului lor. Sunt curajosi si hotaritI . Nu suporta sa auda ca profesorii fac greva –spunand ca deja la tara nu mai exista elevi si ca a scazut populatia din cauza emigrarii.Sunt suparati cand aud de pretentiile obraznice ale sindicatelor.

Pentru mine a fost o surpriza tare placuta sa constat reaparitia febrei creatoare de afaceri noi a anilor 90 .

Este vorba de agitatia , de cautarile unor oameni care au o anumita indemanare : sunt fie lacatusi, matriteri ,tamplari dar si specialisti in instalatii ,electricieni care dupa 20 de ani de la Revolutie timp in care in care au fost fie inselati si pagubiti fie umiliti,calcandu-li-se in picioare demnitatea au capatat totusi o experienta de viata in capitalismul salbatic din Romania ,si-au platit datoriile ,s-au ridicat de jos si sunt din nou dornici s-o ia de la capat .

Ii recunosti imediat dupa intrebarea pe care ti-o pun :

Aveti ceva comenzi? Facem orice dati-ne numai o comanda !

Iti creste inima cand ii auzi ca vor sa munceasca, sa creeze, sa dezvolte ceva nou pentru ei insisi .

I-am intalnit saptamana trecuta calatorind prin cateva orase si comune mici din Romania impreuna cu reprezentantul unei firme straine (tot mica), care cauta sa cumpere diverse articole legate de industria florilor si a decoratiunilor interioare Dupa intalnirea cu acesti oameni occidentalul respectiv a exclamat :

“These people are gold” !

Intr-adevar, constatare pe care o faci dupa ce te desparti de ei este ca :

”Oamenii acestia valoreaza aur” !

Trebuie doar sa fie lasati in pace sa lucreze, sa nu-i sufoce taxele ,birocratia si abuzurile statului

Ei sunt viitorul nostru ,sunt oamenii cu care Romania renaste. Asa cred ,simt si sper .

A venit timpul Renasterii ,al Reinvierii si pentru noi

Paste fericit !

Despina Vestea: Profesionalism

N-as fi crezut ca  sociologia si metodele cu care aceasta lucreaza -sondajele de opinie -este o stiinta care poate deveni captivanta si  induce situatii dramatice .

Am aflat acest lucru la dezbaterea  de la ISP de  saptamana trecuta  avand ca tema sondajele de opinie cu tema politica.

Astfel , referindu-se la ultimele alegeri  care au avut loc la noi ,mai multe voci  au explicat cat de important a fost exit poll-ul de la ora 21,00  in  urma caruia unele centre de sondare a opiniei publice au  declarat castigator un  candidat. Cei mai multi vorbitori au  subliniat faptul ca in cazul exit poll-urilor  cu rezultate  foarte stranse   raspunsul cel mai profesionist  si deontologic  ar fi fost  50%-50% ,  asteptandu-se  numararea  voturilor ( mai ales ca exit poll-ul se baza pe date culese la orele 19,00) .S-a afirmat ca utilizarea de catre diverse  centre  de sondare a opiniei publice a  marjei de eroare de 3% la un rezultat atat  de strans si anuntarea unui castigator  a fost o miscare  nejustificata  stiintific si care a demonstrat  fie  lipsa de profesionalism si deontologie fie  incercare de manipulare. De ce? Lucrurile  au fost explicate  astfel:

La orele 21,00 abia incepuse numararea voturilor .Exit pollul exprimat in favoarea unui candidat putea  influenta  emotional si demoraliza pe reprezentatii celuilalt candidat   care  participau la numararea directa si la cea paralela. Ii putea face sa greseasca, sa fie neatenti , sa nu se mai concentreze suficient  si sa le slabeasca vigilenta .Ar fi fost nevoie de numai 2-3 greseli la fiecare din cele peste 27000 de sectii de vot( deci cam 70000 voturi numarate gresit ) pentru ca  rezultatul  final sa fie influentat  de acest  exit poll.

Sa nu uitam ca la fel s-a procedat  si la alegerile parlamentare din noiembrie 2008.

Concluzia dezbaterii de la ISP a fost ca ar trebui  create  “corpuri profesionale”  specifice  fiecarui  domeniu, inclusiv  cel al  “centrelor de sondare a opiniei publice” ,care sa poata decide cand  s-a facut un sondaj stiintific si cand este lipsa de profesionalism , rea intentie sau manipulare .Orice profesiune are norme deontologice pe care unii le respecta si altii nu .Trebuie sa existe un sistem de autoreglare in cadrul fiecarei meserii care sa trezesca constiinta erorii la cei care sunt convinsi ca ei “nu gresesc niciodata”. Nu se poate lasa  activitatea acestor case  de sondaje doar la indemana  celor care platesc sondajele –intrucat se ajunge la situatii de tipul celor de mai sus.

Dupa  astfel de experiente trebuie neaparat  gandite si croite institutiile care sa judece si  sa mentina aceste standarde.Dupa cum spunea cineva , abia acum  incepe  greul si meseria institutionalistului (CADI) .

Care ar trebui sa fie statutul acestor corpuri profesionale? Care sunt criteriile  profesionale dupa care se  judeca activitatea  de sondare a opiniei publice? Cine    decide  componenta  lor ? Cum sunt selectati profesionistii ?

Oare pot fi preluate modelele de tip : Colegiul Medicilor,al Farmacistilor sau Ordinul Inginerilor ?

Exista  in alte tari   institutii care  sa judece activitatea caselor de sondare a opiniei publice ?

Sunt intrebari care se pun  si pentru care trebuie  gasite raspunsuri in vederea opririi   degradarii  profesiunii respective,mentinandu-i standardele  la nivel ridicat.

Daca nu vom da atentie cuvenita acestor aspecte privind modul de exercitare a oricarei meserii putem sa ajungem cu usurinta si intr-un timp foarte scurt  intr-o  situatie asemanatoare   Greciei  ale carei raportari financiare false   au dus tara in situatia  dezastruoasa de acum  .

Lipsa profesionalismului in orice meserie  duce   la faliment .

Despina Vestea : Referendumul

Referendumul sau plebiscitul este forma de consultare  prin vot deschis a vointei poporului  asupra unei probleme  importante de ordin general .

Cunoastem faptul că există trei puteri în stat : puterea legislativă, puterea  executivă ( Guvern + Presedentie) şi puterea judecătorească. Legitimitatea  acestor puteri unanim recunoscute  vine  din învestirea făcută de public.

Astfel, parlamentarii sunt direct alesi de catre populatie .

Ministrii, ca parte a executivului, sunt votati de parlamentari.

Preşedintele ţării este şi el desemnat în mod direct de către populaţie.

Iar judecătorii sunt numiţi de Preşedinte.

Prin urmare, toţi actorii  care exercita puterea in stat  o fac ca urmare a implicarii directe sau indirecte a populatiei.

Teoretic cele trei puteri in stat sunt  separate si in echilibru,fiind organizate in asa fel incat una sa cenzureze si sa opreasca  abuzurile celeilalte.

Un exemplu de abuz  este  faptul ca  in Constitutia romaneasca  actuala nu este prevazut “Referendumul abrogativ”. Adica ,Referendumul(decizia poporului ) in Romania nu poate schimba decizia Parlamentului( ales de popor) .Este doar consultativ.

Se anuleaza astfel puterea poporului.

Privind lucrurile in acest mod  este de neinteles pozitia exprimata  de unele voci  la Conferinta de saptamana trecuta de  la ISP privind ultimul Referendum si mai ales ideea ca  cetatenii n-au fost informati  suficient cand au votat pentru Parlamentul Unicameral  .

“Cetatenii nu sunt copii “- sa nu uitam niciodata acest lucru mai ales cand s-a  prezentat  la urne  50,7% din populatia cu drept de vot ,iar 77,61 % din  aceasta   a   votat pentru Parlamentul Unicameral .

Mergand mai departe si luand in consideratie si o alta  idee exprimata la Conferinta si anume propunerea ca dreptul de vot sa fie acordat populatiei  incepand cu varsta de 16 ani, chiar ca se va putea contesta oricand in viitor  votul acesteia  motivand ca  o mare parte a cetatenilor care au votat in Romania nu au sarbatorit nici macar majoratul , deci inca sunt  copii.

Un motiv excelent pentru a contesta in viitor  orice rezultat obtinut prin votul  popular….

Despina Vestea – Predictibilitatea doctrinelor

In general incercam sa intelegem  societatea ,mediul politic,cultural  si juridic  in care traim si sa le incadram intr-o  logica acceptabila  pentru noi , astfel incat  evolutia  lor  in timp  sa fie cat mai  predictibila  ca sa nu fim luati prin surprindere de ceea ce se intampla .Dorinta si tendinta catre stabilitate este o trasatura umana cat se poate de  comuna .

La sfarsitul lui 2004 si in cei doi ani care au urmat  am  crezut ca in sfarsit , dupa alegerea unei  coalitii de dreapta si dupa  intrarea in NATO si UE  lucrurile se vor schimba in Romania .

Am asistat insa  la o reala drama in care un partid declarat de dreapta ( PNL) a luat  masuri de stanga  crescand  aparatul bugetar la un nivel  inimaginabil,confruntandu-ne  cu socul caderii din euforia victoriei  in  prapastia  deznadejdii.

Am asistat de  fapt la  inceputurile implementarii unei alte  fatete a socialismului  o  varianta noua , reinventata  de care a fost lipit  cuvantul “liberalism” , cu  un  nou look  si care se numea   “corporatismul  colectivist”.

Am inteles ca stanga  este versatila,ca  are capacitatea de a ademeni oamenii creduli si superficiali . Atunci  am avut primul soc in care  ni s-a demonstrat  intr-un  mod real, palpabil ca un partid poate promite ceva si face altceva .

Datorita  acestei dramatizari a  vietii  politice din Romania eu personal am  fost nevoita  sa incep sa ma documentez si sa citesc mai mult  ca sa inteleg  politica la un nivel logic pe care sa-l pot accepta ca sa merg inainte .

Concluzia este ca  politica este un factor fundamental  care  ne determina vietile si ca  oricat de bogata ar fi o tara, daca nu este guvernata cu institutii care sa garanteze spiritul libertatii individuale ,astfel incat   fiecare membru al colectivitatii sa dea ceea ce  este mai bun in el, ajunge saraca si vlaguita.

Spre surprinderea mea insa am aflat si alte  pareri .Astfel :

Pe dl Sever  Voinescu   l-am auzit spunand  de cateva ori in cadrul  conferintelor de la  ISP  ca politica nu trebuie sa intereseze pe toata lumea, ca  nu toti cetatenii  trebuie sa fie implicati in politica si ca nu trebuie sa insistam in acest sens.

Alt exemplu:

Dl Catalin Avramescu a sustinut o conferitna la ISP in aceasta saptamana in care a prezentat o mica istorie a aparitiei  partidelelor si  a programele lor . Am aflat cum erau adusi oamenii la vot in secolul al XVII (ademeniti  mai ales cu alcool si promisiuni materiale) si cate ceva din evolutia istorica a partidelor si  a mandatului pe care-l primeste un parlamentar  de la alegatorii sai.

Am inteles  ca in Romania de azi , datorita unei slabe culturi politice , alegatorii dintr-un colegiu isi  voteaza reprezentantul   imaginandu-si ca acesta le va rezolva  problemele locale ( apa,canal,spital, etc).In realitate ,acesta  dupa ce ajunge  in Parlament este   raspunzator pentru  interesele intregii  natiuni  putand sa actioneze  cateodata chiar impotriva  intereselor celor care l-au ales in colegiu.

S-a facut astfel  legatura cu  parlamentarii independenti  de la noi care se desprind in aceste zile din diferite partide  dandu-se de inteles ca actiunea lor este justificata de interesele   nationale .

Probabil ca asa este, nu se poate nega  dar nu stim ce garanteaza ca acestia vor actiona intotdeauna in directia binelui comun al natiunii.Daca  actioneaza la un moment dat in asa fel incat  ne imping intr-o directie care poate nu este pentru toti cea corecta ? Ce ne facem? Care este doctrina dupa care se ghideaza independentii  astfel incat noi sa intelegem pozitia acestora? Este politica independentilor predictibila pentru alegatori?

S-a aratat ca in Romania, in acest moment sunt aproximativ 2 milioane de membrii de partid( ai tuturor partidelor) deci cca 11% din populatia cu drept de vot ,ca numai 1% ar fi membri activi si ca  sistemul politic este condus  numai de cativa  politicieni.Corect, dar acestia sunt alesi  de noi  pe baza unor doctrine si a unor programe .

Dl Catalin Avramescu  crede ca partidele nu sunt necesare sau sunt pe cale de  disolutie.

Nu am inteles insa cum pot fi  alesi parlamentarii independenti. Vine fiecare cu un program al sau si convinge alegatorii sa-l voteze?

Partidele sau independentii  trebuie sa  explice foarte clar ce linie politica  urmeaza ,astfel incat  doctrina lor sa fie predictibila si sa ne permita stabilitatea  vietii noastre si a familiilor noastre .

Noi, votantii am inceput sa intelegem ca alegand pe cineva  care sa ne conduca  ne hotaram in acest fel propriul  viitor. Daca nu facem acest lucru in cunostinta de cauza , atunci de ce mai avem drept de vot?

Oare exista o doctrina  care sa  prevada raspunderea celor alesi  sau posibilitatea revocarii lor in timpul mandatului avand ca motiv  devierea de la  linia  politica declarata inainte de alegeri?

Este oare o utopie sa ne gandim la asa ceva?

Despina Vestea – Alte doua concepte

Saptamana aceasta  am asistat la Conferita Dlui Sever Voinescu de la ISP la care  au fost  enuntate doua ideei care mi s-au parut  importante si anume:

Contractualismul

Ideea conform careia nu este bine sa definim  relatia cetateanului cu statul   ca fiind o  relatie  contractualista  .Ca nu trebuie sa privim aceasta relatie ca un contract intre cetatean si stat ,in care individul cedeaza o parte din drepturi si libertati sau accepta obligatii ( plata de impozite) in scopul obtinerii de la stat a unor servicii .

In opinia dl S.Voinescu contractualismul este o utopie, o iluzie, o minciuna ,o metafora.De ce ?

Pentru ca , spune dansul , niciodata nici un cetatean  nu a negociat  serviciile de mai sus cu cineva care se cheama stat .Ca parlamentarii care reprezinta interesele cetatenilor ,atunci cand voteaza legi nu au in cealalta parte statul cu care sa le negociaze.

Guvernul e statul .Judecatorii sunt statul .Dar, in  opinia dl Voinescu n-ar  exista parti bine delimitate  care negociaza. A mentionat  ca este sigur ca dl Valeriu Stoica nu va fi de acord cu dansul in  aceasta privinta.

Si intr-adevar asa a fost. Dl V.Stoica a explicat  astfel : contract este o inventie  prin care  se cenzureaza puterea liberalilor ( clasici) .Contractul , ordinea in societate, regulile clare si stricte  sunt in primul rand  sustinute de conservatori impiedicandu-i pe liberali sa derapeze .

Un  alt concept  discutat a fost cel al :

Pragmatismului  in politica

Dl S.Voinescu a aratat faptul ca  in ultimii ani tot mai multe partide au inceput sa semene intre ele ,ca politica a devenit o tehnicalitate si ca politicianul de astazi nu pune mare pret pe ideologie interesandu-l doar  rezultatele practice, palpabile ( mai ales in folos propriu)

Raspunsul  dl V Stoica a fost ca este bine sa fim pragmatici  si ca  este nevoie  sa ne folosim  fundamentele  morale, inteligenta,  ratiunea  pentru a incerca sa modelam politicul   astfel incat sa transpunem valorile si ideile in viata reala si sa ducem societatea spre progres.

Dl V Stoica a incheiat spunand ca avem nevoie si de conservatori dar si de liberali.Liberalii merg mai departe cu viteza ,conservatorii pun un pic de frana ,aduc stabilitate institutionala ,predictibilitate, oferind siguranta.

In privinta contractualismului eu cred relatia cetatean-stat  se poate echivala perfect cu  un contract  de vanzare cumparare servicii.Pe de o parte este cetateanul, reprezentat de parlamentarii pe care i-a  ales si  care voteaza  legi prin care cetateanul consimte sa plateasca de exemplu un impozit de 16% pe profit  pentru ca statul sa-i  ofere urmatoarele servicii : autostrazi  perfect asfaltate, spitale bine utilate, politie eficienta ,armata  cat se poate de moderna .

Punctul in care gasim negocierea este de exemplu atunci cand  Guvernul propune un buget care este  dezbatut si votat in Parlament .

Ceea ce nu este insa stabilit si lamurit este : cum raspunde Guvernul daca nu-si indeplineste  relatia contractuala, deci :care este raspunderea guvernamentala, raspunderea ministeriala ?

Societatea trebuie sa functioneze dupa niste reguli clare, fiecare trebuie sa respecte spatiul de libertate al celuilalt .Altfel se ajunge la haos si anarhie.Si aici vorbim de ordinea capitalista

In privinta pragmatismului si eu sunt de parere ca  scopul nostru este sa aplicam cu inteligenta teroria in practica . Partidele trebuie sa aiba o doctrina pe care s-o  cunoastem inainte  iar atunci cand votam viitorul sa fie previzibil, conform doctrinei.Partidele  trebuie sa demonstreze   oamenilor ca  aplicand ideile lor doctrinare  sociatatea evolueaza la un nivel superior.Numai practica poate valida o teorie, o doctrina.

Daca nu punem in practica doctrinele atunci ele raman doar simple exercitii retorice.

In final  voi aduce cateva idei  din cartea « Reconstructia Dreptei »  privind contractul :

« CONTRACTUL-PILONUL  ORDINII CAPITALISTE.

Tranzactia bazata  pe regimul dreptului de proprietate este cheia ordinii economice extinse,a capitalismului

Contractul este strans legat de notiunile de :libertate,de vointa, de alegere si de obligatie.

Aceste patru  notiuni sunt definitorii pentru societatile contractuale si le diferenteaza de societatile traditionale.

Ce sunt cele doua  tipuri de societati ?

SOCIETATEA TRADITIONALA : este cea in care comportamentul  membrilor este predeterminat de traditii,de obiceiuri, de mituri  astfel incat reprezentarea viitorului este redusa  la cliseele repetitive ale trecutului.Notiuni  ca libertatea si alegerea,folosite ca instrumente de modelare a viitorului nu au fost descoperite.

Primele manifestari bazate pe negociere,exprimand vointa ,libertate si alegere au fost incepand cu fenicienii apoi cu  navigatorii greci.Acestia chiar daca n-au teoretizat ,au practicat comertul bazat pe negociere si contract.Nu este intamplator ca ideea de LIBERTATE  a fost in mare parte descoperita ,in parte inventata  pentru prima data de Grecia Antica,in care libertatea a fost asociata cu vointa   si alegerea.

Urmatorul pas a fost facut de catre  jurisconsultii si magistratii din  Roma Antica prin inducerea  notiunilor de CONTRACT  si OBLIGATIE, adica a unui contract de schimb ( termenul juridic este contract sinalagmatic-si este expresia juridica tipica a unui schimb de valori)

Autorii apreciaza ca :

« Putine descoperiri si inventii din istoria intelectuala  a omenirii s-au ridicat  la nivelul de importanta al elaborarii notiunilor de :libertate,vointa,alegere,contract,obligatie din Antichitatea greco-romana »

Afirmarea dimensiunii universale a conceptelor de : « libertate, vointa, alegere, contract,    obligatie » a fost posibila datorita  CONCEPTIEI CRESTINE   care a reprezentat in egala masura  o religie, o filozofie si o etica.Crestinismul a fundamentat un sistem de drept canonic ,lasand mostenire notiunile de VINOVATIE si RASPUNDERE.

A urmat  o perioada de mai mult de doua milenii ,neterminata inca ,in care s-a evacuat notiunea de  incarcatura religioasa,trecandu-se la :

SOCIETATEA CONTRACTUALA

Trebuie spus ca :Occidentul  a fost prima societate care s-a reconstruit pe temeiul ideilor de :  Libertate, Vointa, Alegere, Contract,  Obligatie, Vinovatie si Raspundere.

Oricum nu va exista niciodata o societate pur contractuala ,ramanand intotdeauna o infrastructura  de obiceiuri,traditii,mituri,convingeri,credinte religioase.

Societatea nord-americana are un caracter contractual ceva mai pronuntat pentru ca s-a constituit pe un teritoriu  virgin ,in absenta relativa a unor traditii( desi emigrantii au adus cu ei propriile obiceiuri).

Liberalismul clasic de dreapta  a recuperat din gandirea greco-romana notiunile de : Libertate, Vointa, Alegere, Contract,  Obligatie, Vinovatie si Raspundere  si le-a utilizat ca fundament  al  societatilor contractuale.

Contractul   este : LEGEA PARTILOR. El este expresia vointei libere a fiecarei parti(o decizie) ceea ce implica o responsabilitate.Raspunderea contractuala este sanctiunea care intervine ori de cate ori una din parti nu-si respecta  obligatiile.

Pentru a fi efectiva , raspunderea contractuala este asigurata prin recunoasterea accesului liber la justitie    si prin obligatia justitiei  de a  aplica , in raporturile intre parti ,clauzele contractuale ale contractului   ca fiind CLAUZE LEGALE

Contractul este izvorul unei tesaturi in care fiecare individ este legat de ceilalti fie ca este vorba de : casatorie, comert,transferul proprietatii,cesiunea drepturilor intelectuale, servicii. El se aplica atat in sfera economica,a raporturilor private dar si de drept public.

Contractul este instrumentul principal de constructie a spatiului  libertatii si ordinii capitaliste  »

Despina Vestea – Doua concepte

In doctrina populara exista doua concepte despre care s-a discutat si la dezbaterea organizata de ISP in data de 16-2-10, si anume:

1.“Patriotismul constitutional”

2.“Natiunea civica”.

Au fost persoane care  au   solicitat in mod imperativ  lamurirea  acestora   manifestandu-si apriori dezacordul ( probabil  ca  mai mult  din superficialitate  si ignoranta)  nefacand  eforturi sa le inteleaga  in profunzime. In cateva cuvinte dl V.Stoica,  a  raspuns   astfel:

1.“Patriotismul constitutional” inseamna: a fi fidel fata de un spatiu juridic si  constitutional  pe care trebuie sa fim in stare sa ni-l cream singuri.

2 “Natiunea civica” inseamna  ca  la baza  dezvoltarii  societatii    sa stea spiritul asociativ nu cel al legaturilor de  sange care sa cuprinda şi sa ajute  toţi membrii unei societăţi, indiferent de apartenenţa socială, profesională, culturală, etnică sau religioasă.

Dl V.Stoica a mentionat  ca aceste notiuni  nu sunt inventii romanesti ,ca sunt concepte stiintifice occidentale preluate si la noi .Putem remarca astfel  faptul ca in Romania exista  oameni care isi fac meseria respectandu-si si ridicandu-si incontinuu nivelul intelectual si de cunostinte profesionale ,ca Romania a evoluat ,s-a perfectionat, si  ca au venit vremurile cand  asistam la un fenomen pe care ni-l dorim de ani de zile : politica nu se mai face dupa ureche ci dupa concepte ideologice,ca la carte .

Cine doreste sa afle mai multe amanunte despre cele doua notiuni   le poate gasi  in  cartea Reconstructia Dreptei de V.Stoica, D.P. Aligica – pg.327-333

Aplicarea lor si pentru  Romania  este necesara  pentru  integrarea  in procesul de globalizare  si in UE ,pentru atingerea  nivelelor de civilizatie  occidentale.

In acelasi timp  intalnim insa  si alte pareri, ale unor  persoane foarte bine instruite in acest domeniu   si care inteleg perfect cele doua concepte  dar care ,in momentul de fata  nu sunt intru totul de acord cu ele.

Astfel,urmarind in timp procesul de globalizare se poate remarca  fenomenul   imigratiei  in exces  care incepe sa aiba efecte adverse  cum ar fi  situatia la care s-a ajuns   in unele spatii occidentale in care  numarul imigrantilor depaseste numarul europenilor  ceea ce implica  influente culturale puternice.Acest subiect  se discuta  in mod curent pe blogul    patrupedbun.net ,iar un exemplu este tema de mai jos :

http://patrupedbun.net/olanda-plateste-jizya-taxa-de-protectie-pentru-infideli/

Mai sunt si alte voci, tot sceptice , care ne avertizeaza  exprimandu-si  retinerea  si gandindu-se la   posibilitatea  aparitiei unor abuzuri.

In acest sens este interesant de  citit  postarea  de pe blogul  lui Riddick “Stransoarea Internationalei Socialiste” care declara la Santiago: “Guvernarea globală nu mai este un concept, ci o necesitate urgentă”, s-a declarat la  Internationala Socialista-CSWS la Santiago.

Sau, un alt exemplu  postarea a lui Traian Ungureanu : “Bendit nu calatoreste la Tripoli”- iata un fragment din aceasta:

În spatele patetismului umanitar al lui Bendit se ascunde un calcul precis. Bendit ştie că transformarea unei crize în criză umanitară se soldează, de cele mai multe ori, cu deformarea sistemului legal. Socoteala lui Bendit e simplă şi nu are, de fapt, nimic de-a face cu compasiunea. Astfel, dacă africanii care pornesc pe Mediterana în ambarcaţiuni improvizate devin – cu ajutorul lui Bendit – victime ale autorităţilor italiene, soluţia nu poate fi decît eliminarea aestei situaţii intolerabile. Cum anume? Simplu. „Refugiaţilor” trebuie să li se asigure securitatea iar asta înseamnă, pur şi simplu, că persoanele în cauză trebuie preluate şi transportate în condiţii optime din Africa în Europa de Sud.

Evident, legea trebuie, ulterior, schimbată, în aşa fel încît statul italian să nu mai poată recurge la repatriere. Statutul incert de refugiat al acestor pesoane care recunosc dealtfel că nu fug de persecuţie ci vin în Europa pentru a trăi mai bine, dispare din discuţie şi, odată cu această omisiune, absorbţia devine o obligaţie a statelor europene. Daniel Cohn-Bendit proiectează o conductă care varsă persoane din Africa spre Europa.

Concluzia  privind cele doua concepte ar putea fi pe de o parte ca  aplicarea lor este absolut necesara  pentru  dezvoltarea Romaniei dar ca ,in acelasi timp ar trebuie sa ne gandim si la anumite limite .

Nu  cumva ne indreptam spre” Planeta Metisa” , cu “Guvern Mondial” ?

Oare  putem sa ne ferim de situatiile de mai sus si sa evitam abuzurile  ? Cum  este mai bine pentru Romania  si cat este necesar sa preluam noi din cele doua concepte?

Stim si putem sa controlam fenomenul sau cadem  in capcana lui ?

Este bine sa ne gandim la o viitoare armata europeana?

Eu cred ca putem considera rezultatele de pana acum  ca fiind acceptabile,Romania a  avut mult de invatat dar ca trebuie sa ne gandim pana unde putem  duce cele doua concepte in viitor.